Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με τη σκηνή μιας ταινίας στην οποία ο Θανάσης Βέγγος, αφού έχει φάει άφθονο σκόρδο, εξολοθρεύει με την ανάσα του μια διμοιρία επιτιθέμενων στρατιωτών κραυγάζοντας θριαμβευτικά: «σκόρδο το ελληνικό!»
Παρόμοια αντίδραση πρέπει να είχαν και οι επιστήμονες του Κέντρου Καρκινικών Ερευνών στο Οχάιο των ΗΠΑ, όταν παρατήρησαν την αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση του σκόρδου στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέσω μιας καινοτόμου ουρολογικής εξέτασης, μπόρεσαν να μετρήσουν την επίδραση της κατανάλωσης σκόρδου και τα ποσοστά καρκινογένεσης στον οργανισμό, και ανακάλυψαν πως τα δύο αυτά μετρήσιμα στοιχεία είναι αντιστρόφως ανάλογα: όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση σκόρδου, τόσο μικρότερα τα ποσοστά καρκινογένεσης.
Το σκόρδο (άλλιο το εδώδιμο), φυτό με βολβώδη ρίζα και έντονα καυστική γεύση και ισχυρότατη οσμή, είναι γνωστό εδώ και αιώνες για την ευεργετική του επίδραση στην υγεία του οργανισμού: περιέχει ουσίες με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα με τις αντιπηκτικές του ιδιότητες. Τις τελευταίες δεκαετίες πλήθαιναν οι φωνές, και μεταξύ του επιστημονικού κόσμου, που ισχυρίζονταν πως δρα και κατά της καρκινογένεσης. Η τελευταία αυτή μελέτη φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις απόψεις αυτές, μολονότι ο τρόπος και οι μηχανισμοί με τους οποίους το σκόρδο δρα ανασταλτικά κατά του καρκίνου δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.
Ωστόσο, τα στοιχεία της μελέτης είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά: 5 μόλις γραμμάρια σκόρδου ημερησίως, που ισοδυναμούν με μια σκελίδα, μείωσαν δραστικά τις ενδείξεις καρκινογένεσης στους οργανισμούς των συμμετεχόντων στη εν λόγω έρευνα.
Η ερευνητική αυτή ομάδα χρησιμοποίησε μια μέθοδο (η οποία ονομάζεται gas chromatography-mass spectrometry) μέσω της οποίας μπορούσε να μετρήσει στα ούρα δύο ενδείξεις, μία για τα ποσοστά καρκινογένεσης, και μία για την ποσότητα σκόρδου που καταναλώθηκε. Η σχετική δημοσίευση υπάρχει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Analytical Biochemistry και ολοκληρώνεται με την παρότρυνση το σκόρδο να υπάρχει τακτικά στο πιάτο μας, καθώς μόνο όφελος μπορεί να έχουμε από τις εξαιρετικές του ιδιότητες. Όσο για τη μυρωδιά, ένα κλωνάρι μαϊντανού, ένα μήλο ή μερικοί κόκκοι καβουρδισμένου καφέ μπορούν να εξουδετερώσουν τα όποια δύσοσμα επακόλουθα.