Στους αρχαίους πολιτισμούς χρησιμοποιούσαν το σκόρδο ως θεραπεία για μολύνσεις, παράσιτα, κακώσεις, πληγές, όγκους ακόμη κι ενάντια στην κόπωση. Με την πάροδο των ετών όμως, στην προσπάθειά μας να εξευγενιστούμε, παραμερίσαμε τις ευεργετικές του ιδιότητες και κρατήσαμε στο νου μας, ως μοναδικό του χαρακτηριστικό, την έντονη μυρωδιά. Έτσι, η κάθε μαγειρική συνταγή - που μεταβιβαζόταν από μάνα σε κόρη - όλο και λιγότερο σκόρδο περιείχε, ώσπου εξαλείφθηκε εντελώς.
Κι ενώ οι περισσότεροι είχαμε αφαιρέσει δια παντός το σκόρδο από το διατροφολόγιό μας, έρχονται οι νέες μελέτες να μας γυρίσουν για μια ακόμη φορά πίσω και να μας αποδείξουν πως οι παλαιότεροι γνώριζαν κάτι παραπάνω από ‘μας, ακόμη κι αν αυτό δεν είχε αποδειχθεί επιστημονικά τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Οι πηγές μας δείχνουν ότι το σκόρδο:
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας τον οργανισμό από την εισβολή βακτηριδίων και μικροβίων.
- Το ωμό σκόρδο λειτουργεί ως φυσικό αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει βακτηρίδια τα οποία αντιστέκονται στα σύγχρονα φάρμακα.
- Μπορεί να μειώσει την επικινδυνότητα καρδιακών επεισοδίων, να μειώσει την κακή χοληστερίνη(LDL), τα τριγλυκερίδια και την πίεση.
- Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προλαμβάνει τον οργανισμό από κάποιες μορφές καρκίνου, μα και από την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων.
...Μήπως ξανασκεφτήκατε το αν σας αρέσει το σκόρδο ή όχι; Πάντως, έμενα μου άνοιξε η όρεξη!
Οι παραγωγοί της Νέας Βύσσας ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν τον πρώτο Αγροτικό Συνεταιρισμό στην Ελλάδα με αντικείμενο ένα μοναδικό προϊόν το Σκόρδο.Εδώ εντοπίζεται η μεγαλύτερη καλλιεργουμένη έκταση σκόρδου της Ελλάδας .Το σκόρδο Βύσσας λόγου των ιδιαιτέρων ποιοτικών χαρακτηριστικών του βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αναγνώρισης ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης .