Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ελληνικά αγροτικά προϊόντα «φυτρώνουν» στη Wall Street





Εταιρείες που παράγουν από μέλι και κρασί ως και σκόρδο αλλά και βιολογικά προϊόντα παρουσιάστηκαν στη Νέα Υόρκη

Με την εξωστρέφεια να αποτελεί το ζητούμενο για πολλές ελληνικές εταιρείες που αναζητούν διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού, το έντονο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών σχημάτων για ελληνικά αγροτικά - και όχι μόνο - προϊόντα, που έχει εκφραστεί εσχάτως σε στελέχη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, οδήγησε το τελευταίο να παρουσιάσει στο roadshow της ΕΧΑΕ στη Ν.Υόρκη έναν οδηγό που περιλαμβάνει περί τις 80 εισηγμένες και μη εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Ο κατάλογος, πέρα από τις εισηγμένες του κλάδου των τροφίμων, περιλάμβανε πολλές μικρές επιχειρήσεις από ολόκληρη την  επικράτεια: από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας στον Εβρο ως τις Βιοκαλλιέργειες Σητείας στην Κρήτη.
Μερικοί από τους τομείς που περιλαμβάνονται αφορούν το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, το μέλι, το αβγοτάραχο, το σουσάμι, τη μαστίχα Χίου, τα σαλιγκάρια, το ρύζι και τα όσπρια, τις παραδοσιακές πίτες, την οινοποιία, την εμφιάλωση νερού, τις ελιές, το  σκόρδο, τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες, τις κομπόστες, τα βιολογικά προϊόντα κτλ.
Τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή διεθνώς, κάτι που διαφάνηκε και από το ενδιαφέρον των επενδυτικών κεφαλαίων, έτσι δόθηκε η δυνατότητα από τη μια πλευρά να γνωστοποιηθούν οι δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας προς τα έξω και από την άλλη οι ελληνικές εταιρείες να προσεγγίσουν τα πρότυπα με βάση τα οποία λειτουργούν στις βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται παγκοσμίως, ανέφερε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.
Από τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες παρουσιάστηκαν η Coca-Cola EEE AE στα μη αλκοολούχα ποτά, η Κρήτων Αρτος ΑΕΒΕ στα αρτοσκευάσματα, η Κρι-Κρι ΑΒΕΕ και Εβροφάρμα στα γαλακτοκομικά, οι Νηρεύς, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Δίας, Σελόντα και Γαλαξίδι στις ιχθυοκαλλιέργειες, Μύλοι Κεπενού, Λούλη και Σαραντόπουλου,  Καραμολέγκος, Χατζηκρανιώτης, Nutriart, ΚΡΕ.ΚΑ, Νίκας ΑΒΕΕ, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Ι. Μπουτάρης & Υιός Holding στα κρασιά, Ιπποτούρ, Κρέτα Φάρμα, Elbisco και Mediterra. Παράλληλα άλλες μεγάλες εταιρείες ήταν η Apivita που δραστηριοποιείται στο μέλι και στον βασιλικό πολτό, αλλά και η Υφαντής που δραστηριοποιείται στα αλλαντικά.
Επίσης ο οδηγός περιλάμβανε έναν μεγάλο αριθμό μικρών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας. Πρόκειται για τις εξής: 3 Αλφα Καραγεωργίου K. Αφοί ΑΕΒΕ που δραστηριοποιείται στο ρύζι και στα όσπρια, Biofresh ΑΕ στους χυμούς φρούτων, Citrus Αρωμα Μνήμης ΑΕ στις μαρμελάδες, τις κομπόστες και τα βιολογικά προϊόντα, Pelopac ΑΒΕΕ στην επεξεργασία-τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων (ελιά, τζατζίκι, πιπεριάς, σαλάτες κτλ.), Freskot Κοντοβέρος ΑΕΒΕ στα κατεψυγμένα αλιεύματα.
Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι  Βιοκαλλιέργειες Σητείας ΑΕ, Γαία Τρόφιμα, Σούλης – Χαϊκάλης, Αδάμ Δ. Μπουλούλης, Κανάκης Ηλίας, Λακωνικό Λιοτρίβι και Speiron που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου, η Βλαχάκης στα αβγά, τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Δ. Κουρτάκης ΑΕ στην οινοποιία, οι Βίκος και Χήτος στον τομέα της εμφιάλωσης νερού, η Ιωνική Σφολιάτα ΑΕ και alfa-Κουκουτάρης στις παραδοσιακές πίτες, οι Καρούσος, Κουρέλλας, Λαβιογάλ Κυριαζάκος, Ολυμπος και Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης και Φάρμα Κουκάκη στα γαλακτοκομικά. Επίσης η Ολυμπιακή Φρούτων - Μπαλακανάκη και Πανταζής Φρούτα στην εξαγωγή και συσκευασία φρέσκων φρούτων και οπωροκηπευτικών, Παπαδημητρίου στο βαλσάμικο ξίδι και στις μεσογειακές μουστάρδες, Μυλέλια – Χριστίνα Παντελεημονίτη και Μάννα Ν. Τσατσαρωνάκης στα ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα, Χαΐτογλου Αφοί στα προϊόντα σουσαμιού, ταχίνι και φέτα, τα Χρυσά Αυγά στα αβγά, ο Τρικαλινός στο αβγοτάραχο Μεσολογγίου.
Παράλληλα στον οδηγό συμπεριλήφθηκαν οι Χυμοί Χίου, Λουξ, Hellenic Quality Food, Ωμέγα Ορυζόμυλοι Μεσσηνίας, AiQ International Trade Co. Ltd και Fereikos Helix στα σαλιγκάρια, Βασιλική Κριτσιδήμα στο μέλι, Α. Μποσινάκη, Χατζηγεωργίου Πέτρος και Ινο-Οινοπραξία Βοιωτίας στην Οινοποιία, Παναρίτη-Μανιατάκου στα ζυμαρικά-αρτοσκευάσματα, Μύλοι Θράκης στα άλευρα και Προϊόντα Ζύμης Ροδούλα στις ζύμες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και ορισμένες μικρές ατομικές εταιρείες. Πρόκειται για τις Κρήτων Αρτος, στο ελαιόλαδο και τις ελιές οι Terra Natura και Κύκλωπας. Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου «Η Γαία» στα παραδοσιακά ζυμαρικά και γλυκά κουταλιού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, που δραστηριοποιείται στα σκόρδα, στις  πατάτες και στα κρεμμύδια, Μέλι Φασίλης στο Μέλι, Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας, Σεφερλής Α. Χρήστος, Νηλέας Αγροτικός Συνεταιρισμός και «Poliana» στο ελαιόλαδο, Κορωναίου Γεωργία - Tο Αρτοποιείο του Καραβά στα αρτοσκευάσματα, Αικατερίνη Δήμου-Βαϊμάκη στο ξίδι, Ραδίκι στα Βότανα χόρτα, Πρίτσας Χρήστος στο παραδοσιακό λουκάνικο, Μελισσοκομική Ελλάς στο μέλι, Οινοποιία Παπαντώνη και Evritos Wines στην Οινοποιία, Κτήμα Καραβά-Karavas Estate, Αυγήτα στις κονσέρβες σαρδέλας, ελιές, λουκούμια, ελαιόλαδο, ούζο, ρετσίνα και  π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου