ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΒΥΣΣΑΣ

Σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο – ένα χορταστικό πιάτο σε 15 λεπτά

Πιστεύω πως αυτό είναι ένα από τα πιο απλά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, φτιαγμένο με ελάχιστα υλικά: σπαγγέτι, λάδι ελιάς, σκόρδο και peperoncini (καυτερή πιπεριά – ολόκληρη ή κοπανισμένη).
Απο το Βορρά μέχρι το Νότο της Ιταλίας έχει μαγειρευτεί με παραλλαγές και προσθήκη κι άλλων υλικών για περισσότερη γεύση:
  • στο Μιλάνο προσθέτουν ψίχουλα ψωμιού, να σωταριστούν μαζί με το σκόρδο και το τσίλι, στη Νάπολη προσθέτουν κάπαρη και τοματάκια ενώ στη Σικελία προσθέτουν αντζούγες
  • στη Γένοβα προσθέτουν ξύσμα λεμονιού και βασιλικό, πριν το τελικό ανακάτεμα των υλικών
Ο μαϊντανός προστίθεται στο τέλος για το χρώμα και τη φρεσκάδα ενώ η παρμεζάνα -και γενικότερα το τριμμένο τυρί- δεν συνηθίζεται σ’αυτό το πιάτο.
Υπάρχουν μυστικά εξαιρετικής εκτέλεσης για να γίνει gourmet αυτό το πιάτο. Θέλετε να τα μάθετε;
Τα μυστικά:
1. Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν σε αλατισμένο νερό, για να είναι νόστιμα από μόνα τους. Οι Ιταλοί δίνουν μάχες να πείσουν τον κόσμο ότι αλατισμένο νερό σημαίνει 10γρ αλάτι ανά 1 λίτρο νερό.
2. Το σκόρδο κόβεται σε λεπτές φετούλες και σωτάρεται ελαφρά, ώστε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα γιατί καίγεται εύκολα και πικρίζει. Μερικοί Σικελοί συνηθίζουν να ρίχνουν τις φετούλες σκόρδου να βράσουν μαζί με τα μακαρόνια αντί να τις σωτάρουν.
3.  Στο αρωματισμένο λάδι -με σκόρδο, καυτερή πιπεριά και όποια άλλα υλικά έχουμε διαλέξει- προσθέτουμε νερό από αυτό που έβρασαν τα μακαρόνια για να δημιουργηθεί μια σάλτσα που θα μεταφέρει τις γεύσεις πάνω στα μακαρόνια. Έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πολύ λάδι. 2 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς ανα 100γρ άβραστα σπαγγέτι είναι αρκετά.
4. Αν δεν αντέχουμε πολύ την καυτερή πιπεριά, μπορούμε να σωτάρουμε στο λάδι ολόκληρες πιπερίτσες τις οποίες θα αφαιρέσουμε, πριν ενώσουμε το αρωματισμένο λάδι με τα μακαρόνια.
5. Βγάζουμε τα σπαγγέτι από το νερό 2 λεπτά πριν το χρόνο που αναγράφει η συσκευασία τους. Όταν τα ρίξουμε στο τηγάνι με το λάδι και το νερό από την κατσαρόλα, θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται.
6. Στις απλές συνταγές “βροντοφωνάζουν” τα καλά υλικά. Διαλέξτε καλή πάστα (ή φτιάξτε τη δική σας!), καλό λάδι ελιάς, αρωματικό σκόρδο, φρέσκια ή αποξηραμένη καυτερή πιπεριά και ό,τι άλλο προσθέσετε φροντίστε να αξίζει τον κόπο να μπει στο πιάτο σας!
Υλικά:
  • 500γρ σπαγγέτι (βρασμένο σε 5 λίτρα νερό με 100γρ αλάτι)
  • 10 κουταλιές σούπας λάδι ελιάς
  • 1 κουταλιά τσαγιού καυτερή πιπεριά αλεσμένη (σε κλίμακα καψίματος από 1 έως 10, του δίνω 7)
  • 5 μέτριες σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτά φετάκια
Προαιρετικά:
  • 5 κουταλιές της σούπας ψίχουλα ψωμιού
  • ξύσμα από 1 φρέσκο λεμόνι
  • 8 πλατειά φύλλα βασιλικού κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 10 κλαδάκια μαϊντανού ψιλοκομμένα (και το τρυφερό μέρος από το κοτσάνι)
  • τυρί τριμμένο (έβαλα κεφαλοτύρι Κεφαλληνίας)
Εκτέλεση:
Αν θέλουμε να φροντίσουμε τη λεπτομέρεια, όλα τα πιάτα με ζυμαρικό ξεκινούν βάζοντας τα άδεια πιάτα να ζεσταθούν στο φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία.
Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό να βράσει (σκεπασμένη για να βράσει γρηγορότερα). Όταν βράσει προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε να μην κολλήσουν.
Βάζουμε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι – το οποίο να χωρέσει αργότερα τα βρασμένα σπαγγέτι. Κόβουμε το σκόρδο σε φετάκια, τα προσθέτουμε στο λάδι, μαζί με τη καυτερή πιπεριά. Τρίβουμε  μπαγιάτικο ψωμί μιας ημέρας στο τρίφτη, μετράμε τη ποσότητα που θέλουμε και την προσθέτουμε στο λάδι.
Σωτάρουμε τα υλικά στο λάδι σε μέτρια-χαμηλή φωτιά τόσο όσο να μαλακώσει το σκόρδο αλλά να μην πάρει χρώμα. Βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι και περιμένουμε να βράσουν τα μακαρόνια.
Δύο λεπτά πριν τον απαιτούμενο χρόνο βρασμού, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε το τηγάνι στη θέση της. Προσθέτουμε 1 κούπα από το νερό του βρασίματος στο λάδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.
Θα δείτε τα ψίχουλα να “χυλώνουν” την σάλτσα. Προσθέτουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι, πιάνοντάς τα με λαβίδα (αν τα σουρώσετε, φροντίστε να κρατήσετε κι άλλη μια κούπα από το νερό, μπορεί να χρειαστεί).
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τα φύλλα βασιλικού, το τριμμένο τυρί και το υπόλοιπο μισό λάδι. Απαλά ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά ώστε να τυλιχθούν τα σπαγγέτι με τη σάλτσα. Όσο διαρκεί αυτό το ανακάτεμα, το νερό απορροφάται από τα μακαρόνια και μεταφέρει τις γεύσεις πάνω τους. Επίσης το τυρί λυώνει και τυλίγει με ελαφριά κρέμα τα μακαρόνια. Στο τηγάνι θα πρέπει να έχει μείνει λίγο ή καθόλου υγρό.
Σερβίρουμε στα ζεστά πιάτα, προσθέτουμε το μαϊντανό και περισσότερο τυρί -αν θέλουμε. Επίσης ταιριάζει πολύ το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Μερικοί προτιμούν να σωτάρουν τα ψίχουλα με λίγο λάδι μόνα τους μέχρι να χρυσίσουν και να τα προσθέτουν πριν το τελικό ανακάτεμα στα υλικά, ώστε να παραμείνουν τραγανά. Διαλέξτε ό,τι σας αρέσει.

Εύκολες μακαρονάδες

Για 2-3 άτομα (αναλόγως και πόσο τρώτε)
  • ΑΛ ΟΛΙΟ: Σωτάρουμε 2 σκελίδες ψιλοκομμένου σκόρδου σε 5 κουτ. σούπας καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Μόλις "ξανθίσει", ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα μακαρόνια και φέτες παρμεζάνας, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  • ΑΛ ΦΡΕΝΤΟ: Λιώνουμε 2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο. Προσθέτουμε 10 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος, λίγο άσπρο πιπέρι και σε δυνατή φωτιά το αφήνουμε λίγο να πήξει. Ρίχνουμε τα βρασμένα μακαρόνια και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με παρμεζάνα.
  • ΣΑΛΑΤΑ: Σε βρασμένα μακαρόνια (ριγκατόνι ή πένες ταιριάζουν καλύτερα) ρίχνουμε μια κονσέρβα τόνου στραγγισμένη καλά (ή φέτες καπνιστού σολωμού). Προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, μαύρες ελιές καλαμών (πωλούνται και χωρίς κουκούτσι) και 3 κουτ. σούπας μαγιονέζα. Το αφήνουμε για καμμιά ώρα στο ψυγείο προτού σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Σαλάτα Caesar's

(Για 4 άτομα)
  • 2 κούπες λευκό ψωμί χωρίς κόρα κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 3/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 2 μαρούλια
  • 2 αυγά
  • 1/4 της κούπας τυρί παρμεζάνα
  • Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι
  • 1 λεμόνι, στυμμένο
  • 6 σταγόνες από σάλτσα worcestershire
Εκτέλεση
  • Κοπανάμε 2 σκελίδες σκόρδο στο γουδί μαζί με 2 κτσ ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μείγμα στο κομμένο ψωμί, ανακατεύουμε καλά και κατόπιν ψήνουμε το ψωμί σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν οι κύβοι ελαφρώς.
  • Βγάζουμε τα φύλλα από το μαρούλι, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
  • Πολτοποιούμε το υπόλοιπο σκόρδο με λίγο αλάτι και 3 κτσ ελαιόλαδο. Στραγγίζουμε το μείγμα και ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρουτόν και τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετούμε τα κρουτόν στο μπολ του σερβιρίσματος, κρατώντας 6-7 για γαρνιτούρα.
  • Βράζουμε τα αυγά για ένα λεπτό. Τρίβουμε το τυρί. Τοποθετούμε τα φύλλα του μαρουλιού σε ένα μεγάλο μπολ και κατόπιν τα περιχύνουμε και τα ανακατεύουμε με 4 κτσ ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε 2 κτγ ελαιόλαδο ακόμα. Ανακατεύουμε ξανά.
  • Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τη σάλτσα Worcestershire.
  • Σπάμε τα αυγά από πάνω. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε ξανά.
  • Γαρνίρουμε με τα κρουτόν.
  • Σερβίρουμε σε κρύο πιάτο.
Φιλέτο χοιρινό

Υλικά (για 4 άτομα):
  • 2 μέτρια κομμάτια ψαρονέφρι (χοιρ. φιλέτα) κομμένα σε φέτες πάχους 2 εκατ.
  • ψίχα από μισή φρατζόλα άσπρου ψωμιού, κομμένη σε multi μιξεράκι
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα απλή
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 ½ ποτήρι ζωμό κρέατος (σπιτικό ή από κύβο)
  • 2-3 κορφές από φρέσκο δενδρολίβανο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
  • Ανακατεύουμε και πλάθουμε σε ζύμη την ψίχα, τη μουστάρδα και το σκόρδο
  • Βάζουμε τον ζωμό με το δενδρολίβανο να πάρει βράση και τον αφήνουμε να κοχλάσει για 5 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το δενδρολίβανο (αν έχουμε χρησιμοποιήσει φρέσκο) και προσθέτουμε την κρέμα. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει ελαφρά ή σάλτσα. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε στο αλάτι αν χρειάζεται και τη διατηρούμε ζεστή.
  • Με την παλάμη μας πατάμε ελαφρά τα φιλέτα για να γίνουν λίγο πλατύτερα. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα στρώνουμε σε ταψάκι.
  • Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 10-15 λεπτά (αρκεί να μην τα στεγνώσουμε εντελώς) ή εναλλακτικά για τους "ψήστες" τα ψήνουμε σε μπάρμπεκιου (έτσι θα έχουν καλύτερη γεύση και θα είναι πιο ζουμερά).
  • Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και με τα χέρια μας (αμάν κάηκα!) χτίζουμε με το μείγμα της ψίχας, πάνω σε κάθε φιλέτο ένα ομοιόμορφο κάλυμα πάχους 5 χιλ.
  • Ξαναβάζουμε στο φούρνο, αυτή τη φορά στο γκριλ και γκρατινάρουμε (ροδίζουμε) την επιφάνεια των φιλέτων (προσοχή: είπαμε να ροδίσουν όχι να μαυρίσουν...).
  • Στρώνουμε λίγη σάλτσα σε κάθε πιάτο και επάνω σ' αυτήν βάζουμε 3 φιλετάκια ανά μερίδα.
Καλή συνοδεία είναι το ρύζι (άγριο+ μπασμάτι μαζί φορμαρισμένα), τα λαχανικά ατμού (πατάτες, καρότα, μπρόκολο, κρεμμυδάκια κλπ) ή ακόμα και μία φέτα από τερίνα ανάμεικτων λαχανικών τς τς τς...!